Inleiding
Iedere sportvisser weet dat vers levend aas aan de waterkant en onderweg koel bewaard moet worden om hun vangkracht te bewaren. Verre vakantie reizen kunnen een belemmering zijn om de hengel mee te nemen, maar door het gebruik van synthetisch (kunstaas) voor witvissen kan dit probleem omzeild worden. Ook handig om het altijd in de koffer of tas te hebben als de voorraad vers aas plotseling is geslonken. Juist in combinatie met levend aas komt kunstaas tot zijn recht. Kortom mogelijkheden genoeg en daarom worden hieronder aan aantal besproken die veel in de wedstrijdvisserij gebruikt worden.


Powerbait
Powerbait is een product van firma Berkley en in geheel Nederland een bekend middel om betere resultaten te verkrijgen. Meer vangkracht dan natuurlijk aas door permanente afgifte van lokstof (minimaal 24 uur).

 • altijd vers aas en binnen handbereik tijdens alle omstandigheden
 • nooit meer bedorven aas dankzij een houdbaarheid van ten minste 3 jaar, dit door de hersluitbare glazen verpakking.
 • 100 % biologisch afbreekbaar en zonder schadelijke kleurstoffen. Wanneer het aas in aanraking is geweest met water, begint het afbraakproces.
 • ook tijdens extreme worpen blijft het aas in perfecte conditie

  Merknaam Beschrijving Toepassing
Berkley Power Corn Power Corn met sterke zoete geur en smaak, bewaart langer en is even effectief als natuurlijk maïs ! Verkrijgbaar is 2 kleuren: geel en rood. Zeer geschikt voor elke soort witvis (karper, zeelt, brasem). Met één exemplaar kunnen meerdere vissen gevangen worden.
Berkley Power Maggot Power Maggots met sterke geur en smaak, bewaart langer en is even effectief als levende maden ! Verkrijgbaar is 3 kleuren: wit, geel en rood. Zeer geschikt voor elke soort witvis (voorn, zeelt, brasem). Met één exemplaar kunnen meerdere vissen gevangen worden.
Berkley Power Blood worm Met sterke geur en smaak, bewaart langer en is even effectief als levende muggenlarven ! Zeer geschikt voor elke soort witvis (voorn, zeelt, brasem). Met één exemplaar kunnen meerdere vissen gevangen worden.
Berkley Earthworms Imitatie aardwormen met sterke geur en smaak, bewaart langer en is even effectief als levende aardwormen. Een perfect aas dat door de vis als natuurlijk wordt geaccepteerd, 100 % natuurlijk afbreekbaar. Zeer geschikt voor elke soort witvis (karper, zeelt, brasem). Met één exemplaar kunnen meerdere vissen gevangen worden.

Stop nooit aas dat eerder aan de haak heeft gezeten in het potje, omdat anders het ongebruikte aas zal aantasten. Prik het kunstaas met ene zo dun mogelijk velletje aan de haak. Doe je dit niet, dan heb je de kans dat de haak bij aanbeet als het ware terugveert uit de bek van de vis. Leverbaar bij o.a. Arca-Bifa en Albatros. Een aantal toepassingstips uit de praktijk:

 • Doet wat Leber in het apart potje kunstmaden om ze een smaakje te geven voor aan de waterkant.
 • De witte kunstmaden werken soms als de gewone witte maden niet werken, hoe raar het ook mag zijn,... Een combinatie van een levende witte made, en eentje van Powerbait is dikwijls een killer.
 • Als je met muggenlarven voedert hebben de kleine kunstmuggenlarven zeker succes!
 • Er wordt door de fabrikant gesteld dat je met één made toch wel een vijf vissen zou kunnen vangen, maar hou het maar bij één, maximaal twee vissen per Powerbait kunstaas. Dikwijls knijpt de vis het aas plat, of is er bij de dril wat spanning op de lijn dat je het kwijt bent, ofwel moet je je onthaker gebruiken, en duw je het van de haak af!
 • Soms kunnen op zich met diverse soorten Powerbait wel behoorlijke resultaten geboekt worden. Met name de combinatie van een levende made en een grote vers de vase imitatie geeft vaak een paar extra vissen gebracht. Vooral op dagen dat het werkelijk peuteren is voor een visje, kan je soms net een paar meer weten te vangen door Powerbait.
 • Toch hebben de meeste wedstrijdvissers altijd wel een paar soorten bij zich, vooral wanneer het eens een lastige visserij is en dan willen zij nog wel eens aan het experimenteren slaan.

Rubiver/Rubidur
Kunstaas in tube vorm en dit is bij veel viswedstrijden toegestaan. Een beetje van dit synthetisch aas en je hebt een perfecte imitatie van vers de vase of mestpier. Leverbaar bij o.a. Sensas en Albatros. Welke visser heeft er geen tube in zijn kist of tas zitten ?. Populair synthetisch deeg wat op zich zelf of in combinatie met ander aas op de haak kan worden gezet. Kleur: bloedrood en in twee uitvoeringen: Rubiver (zeer zacht en glijdt bijna van de haak af) en Rubidur (toepasbaar voor normaal gebruik).

Toepassing

 1. Doe een druppel van het kunstaas in de haakbocht
 2. Trek aan de tube om de pasta uit te rekken
 3. Wikkel de sliert pasta om de haak steel, totdat deze breekt
 4. De pasta moet bijna geheel de haak bedekken

Het haakaas blijft op de haak zitten na een aanbeet, maar toch wordt geadviseerd om dit regelmatig te verversen om zo de aantrekkelijkheid van het haas te blijven houden. Een soortgelijk product is leverbaar door Mystic, alleen hebben zij veel meer soorten in hun assortiment en zelfs een compleet set in een opbergdoos.


Gilfin visdeeg
Kant en klaar zinkend deeg voor witvis in een handig, afsluitbaar glazen potje. In verschillende kleuren attractieve kleuren en smaken.

 • Voorn/Geel
 • Brasem/Wit
 • Karper/Rood
 • Allround/Oranje
 • Leverbaar bij o.a. Albatros
 • Inhoud 80 gram
 • Ook verkrijgbaar als drijvend forellendeeg met glitters.

Joomla SEF URLs by Artio