Inleiding
De Baars heeft twee gescheiden rugvinnen, waarvan de voorste met harde stekels en een zwarte vlek. Over de flanken lopen zes tot acht donkere banden. De rug is groenbruin, op de flanken overgaand in lichtbruin tot geel of goudkleurig. Afhankelijk van de vindplaats en de grootte verschillen de kleuren.

Weet waar ze zitten en wat ze eten, en het is dan bijna zeker dat ze vangen worden! Dit geldt natuurlijk voor iedere vissoort. Baarzen leven graag boven een steenachtige bodem, in de buurt van sluizen en dukdalven, in rietkragen langs de kant en onder overhangende struiken. Ze eten graag kleine visjes, allerhande kreeftachtigen, zoetwatergarnalen, kokerjufferlarven, haftlarven, waterjufferlarven, elzevlieglarven en nog zoveel andere larven, diverse waterbeestjes, en ook wormen! En, omdat het echte jagers zijn, kan men ze ook uitstekend vangen met kunstaas.


Jagers met remmen
Wie met de kleine spinner of twister achter baarzen aanzit, zal vaak hebben gezien dat één of meerdere baarzen gewoon achter het door het water gesleepte kunstaas aanzwemmen op geringe afstand, maar zonder toe te happen. Vertraagt men de snelheid, dan zwemt ook de baars trager. Houdt men bij het einde van de sleep het kunstaas stil in het water, dan staat de baars ook stil. En als je de snelheid plots opdrijft, schiet de baars er achteraan en zal hij ook vaak toehappen. Je kan het beste altijd met het kunstaas 'spelen' bij het vissen op baars.


Eénvoor allen en allen voor één?

Baarzen leven in scholen en jagen ook samen. Hoe kleiner de baarzen, hoe groter de school. Hoe groter de baarzen, hoe minder talrijk ze samen blijven, en reuze baarzen zijn zelfs vaak verstokte "vrijgezellen". Vaak kun je meemaken dat bij het spinnen je er eentje binnendraaide, er nog 5 of meer soortgenoten achter na komen gezwommen, tot zelfs vlak voor je de baars uit het water haal. Ze zeggen soms dat baarzen elkaar behulpzaam en lief voor elkaar, en hun maatje helpen. Maar niets is minder waar! Baarzen trekken zich helemaal niets aan als een soortgenoot in nood verkeert. Waarom zwemmen ze dan een gehaakte makker achterna? Gewoon omdat die, in doodsangst, zijn maaginhoud uitbraakt en zijn soortgenoten kunnen dat uitgebraakt voedsel grijpen.


Meedogenloos!

Bij dieren die leven in de wereld waar men eet ofwel gegeten wordt, moet men zeker geen onderling medelijden verwachten. Roofvissen grijpen andere vissen omdat ze honger hebben, en zelden zal een roofvis meer doden dan hij nodig heeft om zijn honger te stillen. Bij baarzen echter wordt soms het doden om de pret wel waargenomen. De reden is waarschijnlijk dat baarzen in scholen jagen en het gedrag van andere baarzen hun eigen gedrag beïnvloedt. Van baarzen is het ook bekend dat het "kannibalen" zijn en hun eigen soortgenoten opeten. Een grote baars is best wel te vangen met een klein baarsje aan de haak. En vraatzuchtig zijn ze ook al! Valt men in een school baarzen dan ervaart men pas de vraatzucht van de gestreepte rovers. Dikwijls voel je de baars loskomen en vlak erna opnieuw gegrepen wordt door een tweede baars,... die weer loskomt en weer wordt gegrepen door een derde en zelfs door een vierde aanvaller.


Vissen op baarzen

Spinnen achter baarzen is bijzonder prettig en vaak ook bijzonder lonend. Je hoeft alleen maar de baarzen op te zoeken en uw kunstaas in de school tot leven te brengen. Vindt men de baarzen, dan zijn ze eveneens talrijk te vangen met de liggende lijn en een klein aasvisje, een zoetwatergarnaal, een regenwormpje enz... De allerbeste aassoorten zijn ongetwijfeld de zoetwatergarnaal (steurkrab) en de elzevlieglarve (watergaasvlieglarven). Elzevlieglarven vind je in de modder van beken en vijvers. Als men en lading modder uitkiepert op de oever, ziet men dadelijk de bruine larve uit het slijk kruipen. Zoetwatergarnaal zijn in Nederland nog vrij gemakkelijk te vinden.


Winterbaarzen

Daarvoor moet je eerst op jacht naar elzevlieglarven. Vaak heb je een hele dag nodig om een mooie portie larven te verzamelen. Die bewaar je het beste in frisse stukjes waterplanten in een doos met luchtgaatjes. En vervolgens gaan baarzen met een kort hengeltje, wandelend langs het kanaal, vlak tegen de oever in de buurt van brugpijlers. In een vijver kun je het beste vissen tegen een rietkraag, onder overhangende struiken of onder houtgewas onder water. Stil zijn is het belangrijkste, jezelf wegstoppen, het aas traag verslepen door het pennetje zijwaarts te bewegen. Het is erg mooi als een baars het aas grijpt en er rustig mee wegzwemt, nog voor het aas is helemaal is gezonken. Zo vang je een paar baarsjes op bijna elke stek, ga verder op zoek langs de waterkant en vis dan op de gunstige lijkende stekjes. De kleine baarsjes gaan altijd terug naar hun 'moeder'. De grotere baarzen kunnen worden meegenomen voor de pan, want baars is bijzonder lekker.


Commerciële waarde

Baarzen zijn lekker en in de meeste Europese landen wordt vrij veel baars gegeten. Jaarlijks wordt in Europa 30.000.000 kg baars gevangenvoor consumptie. Ook in Nederland vangt men nog baarzen met commerciële doeleinden, vooral in het IJsemmer Het beste is de baars te stropen, want de schubben vliegen je om de oren. Stropen gaat nog veel sneller en wat je dan overhoudt kan makkelijk graatloos gegeten worden. Geloof me maar: gestroopte baars in boter bruin gebakken, ze zijn heerlijk.


Wetenswaardigheden

 • Zoetwater garnalen of steurkrab; vind men vaak in havens in de wieren die tegen de oevers of palen groeien. Vaak zijn ze ook te vinden in heldere Hollandse beekjes. Men kan ze vangen met een schepnetje of door middel van een fijnmazige totebel. Bewaren in een verluchte doos met wat groene waterplanten of bevochtigd zaagsel.

 • Vlokkreektjes; Leven in stilstaand water tegen de bodem of tussen de overgebleven waterplanten, gebruik een fijnmazig schepnetje.

 • Haftlarven; Leven in de modder van stil stromende beken en rivieren. Soms ook vrij talrijk in kanalen.

 • Stokaas; Larve van de kokerjuffer, zit in een kokertje en is te vinden tussen ondergedompelde waterplanten en ook vaak op de bodem.

 • Elzevlieglarven; Leven in het bodembezinksel van beken en vijvers.

 • Waterjufferlarven; Leven meestal tussen waterplanten en ook op de bodem.


Nog meer aanvullende informatie

 • In Nederland is de minimummaat voor baars 22 cm.

 • Een baars wordt tot 50 cm lang en 2,500 kg zwaar. Een baars van ruim 50 cm is een reuzenbaars en een baars van 80 cm is wellicht een kruising van een baars en deKoersk.

 • De baars paait erg vroeg, soms zelfs einde maart, als de watertemperatuur nog maar 7 à 8 graden is. De eieren van de baars vormen lange snoeren zoals die van een pad.

 • Vaak treed er "verbaarzing" en dwerggroei op doordat er een teveel aan baars in het water voorkomt en dus een tekort aan voedsel. Baarsjes die niet meer groeien, die dus aan dwerggroei lijden, noemt men"zwarte baarsjes".

 • Kleine baarsjes zijn uitstekende aasvisjes voor grote baars, snoek en snoekbaars. Men hoeft ze niet te ontdoen van die stekelige rugvin, zoals dat sommige vissers wel eens doen. Vaak vang je wel eens roofvis met een baarsje in de maag.


Kunstaas aanbieding

Wat zeer belangrijk is tijdens het vissen op baars, is dat men rustperiodes van enkele minuten inlast tussen het opnieuw aanbieden van het kunstaas. Zijn die periodes te kort en vist met te vaak achter elkaar, dan verliest het kunstaas zijn aantrekkingskracht voor de baars. Probeer dat maar eens in helder water waar een schooltje baarzen op de bodem ligt. Als je er met een spinner langs trekt komen er meteen een stuk of 3 baarzen op afgevlogen. Direct daarna moet je nog maar eens ingooien en je zult zien dat de interesse voor de spinner afneemt. Op een gegeven moment reageren ze er helemaal niet meer op. Goede aas aanbieding wordt vaak onderschat. Dat is waarschijnlijk ook de oorzaak dat je ze met verticaal vissen moeilijker vangt dan met slepen. Natuurlijk, er zijn zo van die dagen dat ze echt los zijn en je ze met elk kunstaas en iedere techniek kunt vangen. Uitzonderingen vormen nu eenmaal de regel.

Joomla SEF URLs by Artio